О Т Ч Е Т на УС на ЛК Варна, мандат 2013 – 2014

24 May, 2014

Най-мащабни събития с най-много бенефициенти са следните:

1. 23-29 септември 2013 - Кампания за опазване на слуха на младите по повод Международна седмица на глухите 

раздадени 2500 вътрешни антифони ( тапи за уши ) и визитки на кампанията и онлайн разпространение на визитката

2. Разширяване скрининговите програми на Лайънс скрининг центъра - към очен скрининг прибавихме слухов и гръбначен, също безплатни

3. 14 април-21 май 2014 - Масов безплатен очен лайънс скрининг в яслите на община Варна - от 1644 деца, с разрешението на родителите са прегледани 1125, от които насочени към офталмолог - 312. Предстои пресконференция на 30 май заедно с патрона на скрининга Зам.-кмет "Здравеопазване и социални дейности" на община Варна, д-р Лидия Маринова.

 

Новина от последните часове - днес, детският офталмолог д-р Николова е потвърдила засечен от скрининг апарата  в Лайънс скрининг центъра астигматизъм на 4 годишно дете, близначка. До този момент детето е водено на психолог за да се търсят причините за забавено спрямо сестричето развитие. А причината просто е била трудно, уморително фокусиране. Днес се промени посоката на живота на едно дете. Удовлетворение изпълва душата ми!

 

                                                О Т Ч Е Т на УС, мандат 2013 – 2014

Дейности

 

Септември –

 1. 23-29.09, Международна седмица на глухите. Кампания на ЛК Варна за опазване слуха на младите с медийното партньорство на радио Варна ( изготвили радио клип на кампанията и завъртпна по 5 пъти на ден в седмицата на кампанията, интервюта, информация за горещите точки на кампанията), ТВ Черно море ( интервюта и репортажи), новинарски сайт Варна-Поинт(интервюта и информаця за графика на кампанията). Доброволци от AIESEC и членове на клуба раздадоха 2500 антифони и визитки на кампанията в младежки топоси на Варна. Антифоните са дарение от фирма за предпазни средства Олимп на стойност 625 лева.

 2. 26 септември първа работна среща на клуба за мандат 2013-2014 изнесена на морето

 3. 29 септември – Международен ден на глухите

 

Октомври –

 1. Лайънс скрининг център 2013-2014 / ЛСЦ

Разширяване дейността на лайънс скрининг центъра.

Към провеждания до сега безплатния очен скрининг под ръководството на д-р Николова, прибавихме безплатен скрининг на слуха, ръководен от доц Милков и на гръбначните изкривявавния, ръководен от доц. Райков. Ръководителите на скрининговите програми на центъра не получават възнаграждение.

 • Сключване на договор с двама доброволци за работа в ЛСЦ от 15.10.2013 до 30.06.2014

 • Пресконференция в Лайънс скрининг центъра и обявяване работния график на прегледите.

 • Поставяне на информационни плакати за безплатния скрининг в родилните домове в град Варна.

 • Разпространение на листовки в града.

 1. Дарителска кампания – ЛК Варна дари бели бастуни на учениците от СОУ за ДНЗ

 2. Плувно състезание за незрящи съвместно с ЛК Варна - Академика под егидата на кмета на кметство Одесос.

 

Ноември –

 1. 13 ноември, Международен ден на сепите. Кошница с напитки и сладки за Съюза на слепите, Варна

 2. 14 номеври, Световен ден на борба с диабета. Информационна кампания на ЛК Варна за борба с диабета сред младежите по време на концерт на симфонично дуо Осиа в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна. Доброволци от AIESEC раздадоха над 800 дипляни на кампанията. Водещата на концерта изчете основни детайли от листовката на присъстващите в залата в основната си аст младежи от варненските училища и университети.

 

Декември –

 1. Благотворително парти съвместно с ЛК Варна-Академика. Кауза: Рехабилитационна водна пътека за деца с детска церебрална парализа в ДМЦГД Варна, кв. Виница.

 2. Награждаване на победителите в конкурса Плакат за мир

 

Януари –

 1. Съвместна работна среща на ръководствата на ЛК Варна с ЛК Варна-Академика

 2. Рекламна лайънс кампания. Годишни лайънс календари бяха подарени на кмета на Варна, зам. Кмет, Директори на дирекции, медицински заведения, фирми, места с масова посещаемост.

 

Февруари –

 1. Клубна среща на Шерба

 2. Предаване дарението от 6 300 лева на Дом за медико-социални грижи, Варна в кв. Виница за изграждането на рехабилитационна водна пътека за деца с детска церебрална парализа.

 

Март -

 1. Дарение – офис оборудване за Съюза на слепите

 2. Съвместна работна среща на ЛК Варна с ЛК Варна-Академика

 3. Общо събрание на ЛК Варна

Отчен на ЛСЦ към 25.03.2014: Прегледани деца до 24.03 : 1. Очен скрининг - 128 деца, Refer са 32.; 2. Гръбначен скрининг - 87 деца, Refer - 24.; 3. Ушен скриниг - 73 деца, Refer - 4.

 

Април –

 1. Включване в проекта на ЛК Добрич, Диабет и зрение

 2. Щафетен лайънс обяд на МАЛК – 12 април в Арт галерия за стъкло Инхом. Тема “Приятелството е като стъклото – красиво и крехко”

 

Април – Май

 1. Масов безплатен очен лайънс скрининг на децата в детските ясли на Варна , под патронажа на зам. Кмет на Община Варна и логистична подкрепа на ЛК Варна-Академика от 14.04.2014 до 21.05.2014. В партньорство с Очна болница, Катедрата по очни болести на МУ, Детски очен лайънс център. Доброволци от Асоциация на студентите по медицина в България. Медийни партньори : ТВ Черно море, БНТ 2, Радио Варна.

Общо 1644 деца в яслите на община Варна получиха шанса да бъдат подложени на очен скрининг. Родителите на 1125 деца дадоха своето съгласие. ?Скрининговата апаратура отчете отклонения в здравния очен статус на 312 деца.

 1. Водещи в детската офталмология варненски лекари изготвят анализ на извлечените от скрининга данни.

 2. 30 май - Пресконференция в Лайънс скрининг центъра на клуба по повод Деня на детето за запознаване на обществеността с резултатите от масовия очен скрининг в яслите.

 

Юни –

 1. 26 и 27 юни – безплатен очен скрининг в детските заведения на община Белослав

 2. 28 юни - 15 години ЛК Варна

Градинско парти в музея на фабриката за стъкло ИНХОМ в гр. Белослав. Транспорт – ветроход Орфей.

Коментари (0)

Вашият коментар :