Отчет на ЛК Варна - 2014/2015 година

28 May, 2015

А К Т И В Н О С Т И мандат 2014 - 2015

ОТЧЕТ на безплатните скринингови програми на клуба

- Безплатен очен скрининг в детските градини на Варна - За мандат 2014-2015 в 47 детски градини прегледахме 5 722 деца, от които 1 717 деца показаха отклонение в очния здравен статус.

- Лайънс скрининг център. Очен скрининг – 317 деца, Скрининг на гръбначните изкривявания – 161 деца, Слухов скрининг – 22 деца

 

Приехме десет нови членове

 

Изградихме първия студентски лайънс клон в страната. Отчет на президента на клона, Десислава Палашка: „На 10.12.2014г. в 19.30 часа , когато се състоя първата среща на Лайънс клуб Варна-студентски клон , се постави началото на първия в България младежки кампус на Лайънс клуб. Учредителите са петима младежи доброволци, които осъществиха първият си социален проект. Неговото име е „Моето призвание“. Проектът се състоя на 9 май в училище „Найден Геров“. Участие взеха 34 ученици от 10-12 клас. Те преживяха вълнуващи и ползотворни четири часа водени от талантливи лектори представители на Сдружението на младите психолози в България и представител на международната компания Такс Бак Груп. Младежите от студентския клон предстои да осъществят втория си проект „ Моят НЕ-рожден ден „ – юли месец в дом за деца лишени от родителска грижа „Другарче“ в град Варна. Официалното учредяване на клона предстои да бъде на официална церемония на ежегодния бал на Лайънс клуб Варна.“

 

Всички дейности и активи на Лайънс клуб Варна традиционно се отразяват от БТА, БНТ2, радио Варна, Морето.нет, ТВ Черно море, Петел.бг и други медии.

 

 

ОТЧЕТ НА ДЕЙНОСТИ ПО МЕСЕЦИ

 

ЮЛИ

10.07.2015 – предадохме на пострадалите от наводнението от 19 юни в кв. Аспарухово закупените с парите от Емердженси гранта от МАЛК спално бельо, възглавници и завивки на стойност 5000 лева.

 

АВГУСТ

Посрещахме гости от

  • побратимения ни турски Лайънс клуб Кадебостан Сахил, Истанбул и уточнихме параметрите на съвместен международен младежки фотопроект, който ще завърши с Фото-изложби във Варна и Истанбул: "Така видях твоя град, приятелю"

  • от Ливанския Лайънс клуб Хермес. Приятелите от Ливан бяха силно впечатлени от Лайънс скрининг центъра, организацията на работата му и от скрининговата апаратура. Отнесоха много снимки и информационни материали за работата на центъра. Традиционната размяна на клубните лайънс флагчета бе съпътствана със споразумение за побратимяване на двата клуба през 2016 година

 

СЕПТЕМВРИ

След наситеното със събития лято, членовете на ЛК Варна традиционно се срещнахме на морския бряг за да очертаем приоритетите на ЛК Варна за мандата.

Отбелязахме международните седмица и ден на глухите с онлайн информационна кампания, насочена към младите с призив за поемане на лична отговорност към опазване на слуха.

 

ОКТОМВРИ

1 октомври – Открихме годината за Лайънс скрининг центъра.

Продължаваме работата по трите скринингови програми в центъра – очен, слухов и на гръбначните изкривявания. Изпратихме прессъобщение до медиите. За мандата постигнахме договорка за периодични интервюта в двете телевизии и радио Варна с лекарите, ръководители на скрининговите програми, доброволците, включително и репортажи.

15 октомври - Международен ден на белия бастун

Подпомогнахме финансово и с доброволци проекта за мобилност на СОУ за деца с нарушено зрение „Благодарност за предимство“ на 14 октомври 2014 година

Месец на борба с рак на гърдата – проведохме онлайн кампания през целия месец във Фейсбук - страницата на клуба

 

НОЕМВРИ

Месец на борба с диабета

Поставихме логото на кампанията във фейсбук страницата на клуба, като профилна снимка и периодично поствахме статии свързани с превенция на това заболяване, включително и материали от сайтовете на МАЛК и на световни организации за борба с диабета.

Комисия от утвърдени художници и лайънс членове се събра в лайънс центъра за да класира участвалите в конкурса „Плакат на мира“ детски рисунки и избере тази, която ще представя България.

11 ноември

След направеното дарение за пострадалите от наводненията в страната от 19 юни, осигуреното чрез спешен емердженси гранд от МАЛК, българските лъвове продължават да следят за нуждите на хората останали без домове. На 11.11.2014 в 12.30 часа, събрана от ЛК Варна, ЛК Хасково, ЛК Сексагинта, ЛК Русе, ЛК Добрич сума бе разпределена между семейства на хора с увреждания и приемни семейства за покриване на оперативни нужди за наем, отопление или гориво. Дарението бе осъществено в любезно предоставена зала в кметство Аспарухово в присъствието на представител на кметството г-жа Момчева и журналисти от БТА и БНТ. Пострадалите изразиха своята благодарност за помощта и споделиха своите страхове от приближаващата зима. Излъчването на материала предизвика поредица от дарения. Ние служим и не сме сами.

17 ноември - Стартирахме кампания БЕЗПЛАТЕН очен скрининг в детските градини под патронажа на Д-р дирекция „Образование младежки дейности и спорт“ на община Варна, г-жа Лилия Христова.

27 ноември – Президентът на ЛК Варна участва на работна среща с министрите Павлова и Каролев, кмета на Варна Иван Портних и представители на младежки НПО-та за очертаване параметрите на съвместната работа по повод избора на Варна за Европейска младежка столица 2017.

 

ДЕКЕМВРИ

Безплатен масов очен скрининг: От 17.11 до 11.12 бяха посетени осем детски градини във Варна. Безплатно бяха прегледани 1117 деца, от които 534 са насочени към офталмолог.

Студентски клон към ЛК Варна започна редовни срещи и подготовка на обществено полезен проект.

 

Февруари

След зимната ваканция, подновяваме безплатните очни скринингови прегледи в детските градини

 

Март

Дарение за СОУ за деца с нарушено зрение за покриване на загубите от наводнението от 19 юни 2014 в кв.Аспарухово. Сумата 605 лева е събрана в набирателна кутия, поставена в магазин Шихо за 3 месеца.

 

Април

Месеца на Лайънс семейство и приятели отбелязахме с прием на нови членове

Транстриумф – автобусен транспорт Варна, се включи в популяризиране на скрининговите програми на ЛК Варна

 

Май

Срещи с представители на Ротари България. На 20 юни Лайънс клуб Варна и Ротари Евксиноград ще засадим заедно дръвчета в парка на пострадалия от наводнението от 19 юни 2014 година, кв. Аспарухово, Варна.

 

Юни

1 юни - Стартираме кампания „Месец на очния скрининг“ в училищата на град Варна. Първи ще посетят Лайънс скрининг центъра учениците на VII СОУ „Найден Геров“

20 Юни - Лятно благотворително парти на клуба


 

25.05.2015 Силвия Иванова-Балтаджиева

Варна ЛК Варна, Президент 2013-2015

Коментари (0)

Вашият коментар :